Meny Stäng

Nya litterära kretslopp på Bokmässan

”Amatören får plats i nya litterära kretslopp” är rubriken på artikeln Under strecket i dagens Svenska Dagbladet och Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Oslo universitet, skriver vidare: ”Litteratur som man läser för att den är bra, spännande, nyskapande – och inte bara för att den säljer – tas om hand av de små förlagen och diskuteras sällan i tidningarna. Eller den kanske produceras av författaren själv, som med dagens teknik lätt kan göra bok av det han eller hon skriver.”

Jag har visserligen inte varit på någon tidigare bokmässa, men jag tycker det märks tydligt att de små förlagen är på frammarsch och de stora börjar inse hotet. Bonniers har till exempel en extramonter där man skriver om sina nya planer på att lämna möjlighet för författare att ge ut själva. Men är de kanske lite sent ute?

2014-09-25 10.06.04

Ett förlag erbjuder möjlighet att sms-köpa en e-bok.

Jag är ju starkt intresserad av digital teknik och e-boksutgivning, men det ser man ännu inte lika starka spår av på Bokmässan. Lite här och där skymtar det fram, men den stora boomen ligger ännu framför oss.

Vilka har varit mina höjdpunkter hittills då? Rent personligt har det varit kul att läsa högt ur min e-deckare Den gula giraffen på Litteraturhuset igår och att idag bli intervjuad av Hans Hirschi om e-böcker i allmänhet och min e-deckare i synnerhet. Likaså var det kul att få besök av flera bekanta under gårdagskvällens vinmingel.

2014-09-25 18.51.27

Det är roligt att stå i montern för Egenutgivarna och prata med andra författare i föreningen samt locka nyfikna besökare som gett ut eller planerar att ge ut någon bok att gå med. Jag har nog lyckats intressera minst tre personer på allvar, och det känns kul.

2014-09-26 16.46.08

Lars Lerin.

Ute i vimlet skymtar man hela tiden olika kändisar, och jag njöt av förmånen att få lyssna på när akvarellisten Lars Lerin blev intervjuad. Annars hade jag nog roligast i Samsungmontern där vi blev ett allt större gäng som diskuterade teknik, allt ifrån mobiler och surfplattor till smarta klockor. Det slutade med att Samsungkillen fick ett gäng av mina visitkort för att lobba lite för min e-deckare när någon kom förbi för att prata e-böcker med honom. Kul!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SwedishUSA